Paul Michiels haalt het Belgisch kampioenschap Orgeldraaien naar Heist-op-den-Berg

Op zondag 23 september 2018 nemen in Heist-op-den-Berg 15 draaiorgelspelers deel aan de 9e editie van het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien. ‘Open’ betekent dat zowel particulieren als (semi-)professionele draaiorgelspelers mogen deelnemen. De organisatie is in handen van het Heistse gemeentebestuur in samenwerking met vzw MechaMusica, het Bergstraatcomité en de Ridders van de Orde van de Zwaan. Van deze orde zijn zowel singer-songwriter Paul Michiels als hoogleraar Rik Torfs lid. Aangezien het kampioenschap in zijn geboortedorp georganiseerd wordt, heeft Paul Michiels een nieuw lied voor draaiorgel gecomponeerd. Het wordt officieel voorgesteld aan het publiek op 23 september. Meer info: www.draaiorgel.be 

Draaiorgelspelers met instrumenten van diverse slag (handdraaiorgels, straatorgels en ook elektrisch aangedreven draaiorgels) zullen het publiek met zowel gekende deuntjes als moderne liedjes verrassen. Het evenement valt samen met de Herfstkoopdag van het Bergstraatcomité. In de voormiddag is er een brocantemarkt en daarna het Belgisch Kampioenschap.

De kleinere draaiorgels staan langs de Bergstraat, Noordstraat, Binnenweg, Postweg en Neerweg. Op het kerkplein, het pleintje voor het Cultuurcentrum en in het parkje aan de Postweg worden de grotere orgels opgesteld. 


Het kampioenschap vindt plaats van 14 tot 17.30 uur. De wedstrijdjury beoordeelt de prestaties van de draaiorgelspelers op basis van verschillende criteria: het muzikale repertoire, de esthetiek en de mechaniek van het orgel en het voorkomen van de orgelspeler.

De officiële prijsuitreiking is voorzien om 18 uur in de blauwe zaal van het Cultuurcentrum.

Het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien werd voor het eerst georganiseerd in 2004 onder de auspiciën van Geert Hoste, die zelf een fervent draaiorgelliefhebber is. De cabaretier leende zijn naam aan de wisselbeker, die de winnaar mag houden tot aan het volgende kampioenschap. Het BK werd eerder al georganiseerd in Lennik, Harelbeke, Dendermonde, Turnhout, Knokke-Heist en Maldegem.

© 2004-2023 • vzw MechaMusica