Persberichten

Johnny Claes uit Willebroek is Belgisch kampioen Orgeldraaien 2016

Johnny Claes uit Willebroek (provincie Antwerpen) heeft vandaag in het Oost-Vlaamse Maldegem het Open Belgisch kampioenschap Orgeldraaien 2016 gewonnen. Hij trad op met 'Janne', een 36-toets Verbeeck-draaiorgel. Als kersvers Belgisch kampioen mag hij de wisselbeker voor twee jaar mee naar huis nemen. 

Heel wat mensen woonden de 8ste editie van het Open Belgisch kampioenschap Orgeldraaien bij, dat dit jaar georganiseerd werd door het gemeentebestuur van Maldegem, het Comité Voor Initiatief en vzw MechaMusica. De draaiorgels werden opgesteld langs een wandelparcours in het centrum van Maldegem.

Het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien wordt om de twee jaar ingericht. ‘Open’ betekent dat zowel particulieren als professionele draaiorgelspelers aan het kampioenschap kunnen deelnemen. Steden en gemeenten, die interesse hebben om in 2018 of 2020 het Open B.K. Orgeldraaien te organiseren, kunnen zich nu al kandidaat stellen bij MechaMusica of via www.draaiorgel.be  

Dit jaar telde het deelnemersveld 14 draaiorgelspelers.

De jury had aandacht voor verschillende aspecten zoals o.a. het muzikaal repertoire, de esthetiek en de mechaniek van het orgel en het voorkomen van de orgelspeler.

Het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien werd voor het eerst georganiseerd in 2004 onder de auspiciën van Geert Hoste, die zelf een fervent draaiorgelliefhebber is. De eigenlijke aanleiding was een brand in een dorpscafé in het Vlaams-Brabantse Eizeringen tijdens de kerstnacht van 2003. De cabaretier wou toen met zijn orgel een benefietconcertje organiseren maar dat idee groeide al gauw uit tot het in het leven roepen van een landelijk kampioenschap. Geert Hoste leende zijn naam aan de wisselbeker die de titelvoerende Belgische kampioen mee naar huis mag nemen.

 

Officiële uitslag Open B.K. Orgeldraaien 2016 

Kampioen van België:  Johnny Claes, Willebroek (provincie Antwerpen)

De andere laureaten zijn (in alfabetische volgorde):

 • Frans Devriendt, Staden 
 • Roger Gonissen, Dilsen
 • Johan Hellinckx, Geraardsbergen
 • Herman Moens, Lebbeke
 • Dirk Senesael, Diksmuide 
 • Vera Steenput, Dendermonde
 • Jan Van Langenhove, Oostakker 
 • Pieter Van Puyvelde, Hamme
 • Armand Vos, Overpelt
 • Hubert Vandewalle, Zuienkerke 
 • Norbert Vroman, Lendelede
 • Robert Vroman, Bavikhove 

MechaMusica verenigt de draaiorgelbouwers, -spelers en liefhebbers van allerhande automatisch spelende muziekinstrumenten. De vzw werd opgericht in 2007 en heeft als doel om de belangstelling voor en de instandhouding van draaiorgels te stimuleren.

www.mechamusica.be


Roger Gonnissen en Adrie Paalman zijn Belgisch kampioen Orgeldraaien 2014

13 juli 2014 • Roger Gonnissen en Adrie Paalman uit Dilsen-Stokkem (provincie Limburg) zijn vandaag Belgisch kampioen Orgeldraaien geworden. Zij traden aan met een 27-toets Odin-draaiorgel. Als kersvers Belgisch kampioen mogen zij de wisselbeker voor twee jaar mee naar huis nemen.

Heel wat mensen woonden in Heist-aan-Zee de 7de editie van het Open B.K. Orgeldraaien bij. Het B.K. werd dit jaar georganiseerd door de heemkundige vereniging ‘Heyst Leeft’ en vzw MechaMusica. De draaiorgels werden opgesteld langs een wandelparcours dat zich uitstrekte over het Heldenplein, de Zeedijk, Graaf d'Ursellaan en Centrum De Bolle.

Dit jaar telde het deelnemersveld 15 draaiorgelspelers.

De zeskoppige jury had aandacht voor verschillende aspecten zoals o.a. het muzikaal repertoire, de esthetiek en de mechaniek van het orgel en het voorkomen van de orgelspeler. De jury bestond uit Robert Oppalfens (voorzitter Heyst Leeft), Erwin Neve (organist van St.-Antonius Heist), André Delos (eredirigent van de Harmonie), Lut Vande Velde (jurysecretaris), presentator-gids Jan Claeys en Rudy Nijs van MechaMusica.

Het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien werd voor het eerst georganiseerd in 2004 onder de auspiciën van cabaretier Geert Hoste, die zelf een fervent draaiorgelliefhebber is. Hij leende zijn naam aan de wisselbeker die de titelvoerende Belgische kampioen mee naar huis mag nemen. ‘Open’ betekent dat zowel particulieren als professionele draaiorgelspelers aan het kampioenschap kunnen deelnemen. Het B.K. wordt om de twee jaar ingericht.

Steden en gemeenten, die interesse hebben om in 2016 het B.K. Orgeldraaien te organiseren, kunnen zich nu al kandidaat stellen bij MechaMusica of via www.draaiorgel.be

Officiële uitslag Open B.K. Orgeldraaien 2014

Kampioen van België: Roger Gonnissen en Adrie Paalman, Dilsem-Stokkem (provincie Limburg)

· Johan Van Oprooy uit Oud-Turnhout, trofee van de Vlaamse Gemeenschap aangeboden door MechaMusica
· Hubert Vandewalle uit Zuienkerke, medaille aangeboden door de provincie West-Vlaanderen
· Jan Van Langenhove uit Oostakker, prijs aangeboden door de stad Knokke-Heist
· Robert Vroman uit Bavikhove, prijs aangeboden door Heyst Leeft

De andere laureaten zijn:

Provincie Antwerpen:

· Jef Grimon uit Broechem
· Marc Van Damme uit Schilde

Provincie Limburg:

· Armand Vos uit Overpelt

Provincie Oost-Vlaanderen:

· William Brondeel uit Lokeren
· Willy Jacops uit Lebbeke
· Herman Moens uit Lebbeke
· Gilbert Tassent uit Erembodegem

Provincie West-Vlaanderen:

· Frans Devriendt uit Staden
· Alberic Godderis uit De Panne
· Dirk Senesael uit Diksmuide 

Johan Van Oprooy wint het Open BK Orgeldraaien 2012

Johan Van Oprooy is Belgisch kampioen Orgeldraaien 2012

Johan Van Oprooy uit Oud-Turnhout (provincie Antwerpen) is vandaag Belgisch kampioen Orgeldraaien geworden. Hij trad aan met ‘Dulce’, een draaiorgel van Verbeeck-makelij. Als kersvers Belgisch kampioen mag hij de ‘Wisselbeker Geert Hoste’ voor twee jaar mee naar huis nemen. De publieksprijs werd toegekend aan Alberic Godderis uit De Panne met een Bursens-orgel uit 1909. Hij kreeg de meeste SMS-stemmen achter zijn naam.

Het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien werd voor het eerst georganiseerd in 2004 onder de auspiciën van Geert Hoste, die zelf een fervent draaiorgelliefhebber is. De wisselbeker die de titelvoerende Belgische kampioen mee naar huis mag nemen, draagt dan ook de naam van de cabaretier. ‘Open’ betekent dat zowel particulieren als professionele draaiorgelspelers aan het kampioenschap kunnen deelnemen.

Het mooie lenteweer zorgde vandaag voor heel wat toeloop naar het stadscentrum van Turnhout. Duizenden mensen woonden de 6de editie van het Open B.K. Orgeldraaien bij, dat dit jaar georganiseerd werd door Toerisme Turnhout en vzw MechaMusica. De draaiorgels stonden opgesteld langs een mooi wandelparcours dat onder andere via het begijnhof en het kasteelpark leidde.

Het deelnemersveld telde dit jaar 17 orgelspelers uit 6 provincies.

De jury telde 7 leden: Simonne Evrard (voorzitster beiaardcomité en voorzitster van de jury van het B.K.), Francis Stijnen (burgemeester van Turnhout), Nico Declerck (orgelist van de Sint-Pieterskerk), Tom Van Peer (stadsbeiaardier van Lokeren), Nico Verhoeven (cultuurcoördinator), Rudy Nijs en Bennie Tanghe (beide MechaMusica). De jury had aandacht voor verschillende aspecten zoals o.a. het muzikaal repertoire, de esthetiek en de mechaniek van het orgel en het voorkomen van de orgelspeler.

Het B.K. wordt om de twee jaar ingericht. Steden en gemeenten, die interesse hebben om in 2014 het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien te organiseren, kunnen zich nu al kandidaat stellen bij MechaMusica.

www.draaiorgel.be

Officiële uitslag Open B.K. Orgeldraaien 2012:

Belgisch Kampioen orgeldraaien 2012: Johan Van Oprooy

Publieksprijs: Alberic Godderis

 • Frans Devriendt, kampioen van Vlaanderen, trofee aangeboden door Kris Peeters, Vlaams minister-president
 • Jean-Marc Somja, kampioen van Wallonië
 • Eduard Meerbergen, kampioen van Antwerpen, beker aangeboden door Cathy Berx, gouverneur van de provincie Antwerpen
 • Armand Vos, kampioen van Limburg
 • Philip Oostland, Kampioen van de provincie Luxemburg, beker aangeboden door Joëlle Milquet, vice-eerste minister en minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen
 • Gilbert Tassent, kampioen van Oost-Vlaanderen
 • Charles Van Damme, kampioen van West-Vlaanderen
 • Diane Broothaers, beker aangeboden door Joke Schauvliege, Vlaams minister van Cultuur en Milieu
 • Ber Piepers, beker aangeboden door Servais Verherstraeten, staatssecretaris voor Staatshervorming en Regie der Gebouwen
 • Herman Moens, beker aangeboden door Sabine Laruelle, federaal minister van Middenstand, KMO’s, Zelfstandigen en Landbouw
 • William Brondeel, beker aangeboden door Vincent Van Quickenborne, vice-eerste minister en federaal minister van Pensioenen
 • Robert Vroman, beker aangeboden door Johan Van de Lanotte, vice-eerste minister en federaal minister van Economie, Consumenten en Noordzee
 • Pieter Van Puyvelde, prijs aangeboden door de Gidsen van Turnhout • Geert Vroman, prijs aangeboden door Toerisme Turnhout
 • Roger Mostmans, prijs aangeboden door de Stad Turnhout


MechaMusica
verenigt de draaiorgelbouwers, -spelers en liefhebbers van allerhande automatisch spelende muziekinstrumenten. De vzw werd opgericht in 2007 en heeft als doel om de belangstelling voor en de instandhouding van draaiorgels te stimuleren. 


Pieter Van Puyvelde is Belgisch Kampioen Orgeldraaien 2010

Pieter Van Puyvelde uit Hamme (provincie Oost-Vlaanderen) is vandaag Belgisch kampioen Orgeldraaien geworden. Hij trad aan met een Prinsen-orgel. De publieksprijs ging naar Robby Peeters uit Westerlo.

Naar schatting drieduizend mensen woonden vandaag de 5e editie van het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien bij in het stadscentrum van Dendermonde. Twintig deelnemers – uit zes Belgische provincies – namen deel aan het kampioenschap. Het was uiteindelijk Pieter Van Puyvelde uit Hamme, die als kersvers Belgisch kampioen de wisselbeker Geert Hoste voor twee jaar mee naar huis mag nemen.

De publieksprijs werd toegekend aan Robby Peeters uit Westerlo. Hij kreeg veruit het grootste aantal SMS-stemmen achter zijn naam.

De juryleden van dienst waren Marc Van Boven, Katrien Mannaert, Luc Mannaert, Daniël Debie, Rudy Nijs en Bert Kruismans. De jury had aandacht voor verschillende aspecten zoals o.a. het muzikaal repertoire, de esthetiek en de mechaniek van het orgel en het voorkomen van de orgelspeler.

Dit jaar werd het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien georganiseerd door het stadsbestuur van Dendermonde en vzw Mechamusica. MechaMusica is de vzw die draaiorgelspelers, fabrikanten en liefhebbers van allerhande automatisch spelende muziekinstrumenten in België verenigt, De vereniging heeft als doel om de belangstelling voor en de instandhouding van draaiorgels te stimuleren.

Het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien werd voor het eerst ingericht in 2004 onder de auspiciën van Geert Hoste. De cabaretier is zelf een groot draaiorgelliefhebber. De wisselbeker die de titelvoerende Belgische kampioen mee naar huis mag nemen draagt dan ook zijn naam. ‘Open’ betekent dat zowel particulieren als professionele draaiorgelspelers aan het kampioenschap kunnen deelnemen. Steden en gemeenten, die interesse hebben om in 2012 het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien te organiseren, kunnen zich nu al kandidaat stellen bij MechaMusica.
www.draaiorgel.be

Officiële uitslag Open B.K. Orgeldraaien 2010:

Kampioen van België: Pieter Van Puyvelde

Kampioen van Vlaanderen: Alberic Godderis
Kampioen van Wallonië: Philippe Oostland
Kampioen van Antwerpen: Jeffrey Verbeeck
Kampioen van Limburg: Armand Vos
Kampioen van Oost-Vlaanderen: Willy Jacops
Kampioen van West-Vlaanderen: Dirk Senesael
Kampioen van Vlaams-Brabant: Seraphin Weiss
Beste zanger: Robert Vroman
Meest energieke orgeldraaier: Kurt Dejonghe
Best geklede orgeldraaier: Johan Van Oprooy
Mooist versierde orgel: Lisette Defossé
Orgeldraaier met de meeste spierkracht: Herman Moens
Prijs van de virtuositeit: Gilbert Tassent
Kindvriendelijkste orgeldraaier: Diane Broothaers
Beste junior orgeldraaier: Robby Peeters
Beste senior orgeldraaier: Edouard Meerbergen

Publieksprijs: Robby Peeters 


Seraphin Weiss uit Sint-Pieters-Leeuw wint opnieuw Open Belgisch kampioenschap Orgeldraaien 2008

Harelbeke, 21 september 2008 – Seraphin Weiss uit Sint-Pieters-Leeuw (provincie Vlaams-Brabant) is vandaag Belgisch kampioen Orgeldraaien geworden. Hij trad aan met een Curt Baum orgel. De publieksprijs ging naar Kurt De Jonghe uit het West-Vlaamse Meulebeke en Norbert Vroman uit Lendelede kreeg de MechaMusica-award.

Naar schatting tienduizend mensen kwamen dit weekend naar de 4e editie van het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien in het stadscentrum van Harelbeke. 18 deelnemers – uit acht Belgische provincies – namen deel aan het Belgisch Kampioenschap. Het was uiteindelijk Seraphin Weiss uit Sint-Pieters-Leeuw, die opnieuw gelauwerd werd als nieuwe Belgisch Kampioen. In 2006 was hij ook al Belgisch kampioen.

De jury werd voorgezeten door stadsbeiaardier Koen Cosaert. De andere juryleden waren Rik Pattyn (schepen van de stad Harelbeke), Walter Capiau en Rudy Nijs (MechaMusica). De jury had aandacht voor verschillende aspecten zoals o.a. het muzikaal repertoire, de esthetiek en de mechaniek van het orgel en het voorkomen van de orgelspeler.

De publieksprijs werd toegekend aan Kurt De Jonghe uit Meulebeke. Hij kreeg veruit het grootste aantal SMS-stemmen achter zijn naam. De MechaMusica-award ging naar Norbert Vroman uit Lendelede.

Het Open B.K. Orgeldraaien werd dit jaar georganiseerd door het stadsbestuur van Harelbeke en de vzw Mechamusica. MechaMusica is de eerste en enige vzw in België die draaiorgelspelers, fabrikanten en liefhebbers van allerhande automatisch spelende muziekinstrumenten verenigt, De organisatie heeft als doel om de belangstelling voor en de instandhouding van draaiorgels te stimuleren.

Het Open Belgisch Kampioenschap werd in 2004 voor het eerst ingericht in het Vlaams-Brabantse Eizeringen onder de auspiciën van Geert Hoste, die zelf een groot draaiorgelliefhebber is. ‘Open’ betekent dat zowel particulieren als professionele draaiorgelspelers aan het kampioenschap kunnen deelnemen. Steden en gemeenten, die interesse hebben om in 2009 het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien te organiseren, kunnen zich nu al kandidaat stellen bij MechaMusica.
www.draaiorgel.be

Officiële uitslag Open B.K. Orgeldraaien 2008

Séraphin Weiss, Sint-Pieters-Leeuw (Vlaams-Brabant)
Belgisch Kampioen

Norbert Vroman, Lendelede (West-Vlaanderen)
MechaMusica-award

Robert Vroman, Bavikhove (West-Vlaanderen)
Ereprijs van de Stad Harelbeke

Kurt De Jonghe, Meulebeke (West-Vlaanderen)
Ereprijs van Dirk Vanmechelen, Vlaams Minister van Financiën, Begroting en Ruimtelijke Ordening + Publieksprijs

Louis Weiss, Sint-Pieters-Leeuw (Vlaams-Brabant)
Ereprijs van Yves Leterme, Eerste Minister

Raymond Messelier, Petit Hallet (Luik)
Kampioen van de Franse Gemeenschap
Ereprijs van Joëlle Milquet, Vice-Eerste Minister en Minister van Werk en Gelijke Kansen

Johan Van Oprooy, Oud Turnhout (Antwerpen)
Ereprijs van Bert Anciaux, Vlaams Minister van Cultuur, Jeugd, Sport en Brussel
Kampioen van de Vlaamse Gemeenschap

Stefan Christoffels, Lanaken (Limburg)
Best geklede orgeldraaier
Ereprijs van Patrick Dewael, Vice-Eerste Minister en Minister van Binnenlandse Zaken

Daniël Sempoux, Nivelles (Waals-Brabant)
Ereprijs van Didier Reynders, Vice-Eerste Minister en Minister van Financiën en Institutionele Hervormingen

Robby Peeters, Westerlo (Antwerpen)
Meeste spierkracht
Ereprijs van Pieter De Crem, Minister van Landsverdediging

Diane Broothaers, Lebbeke (Oost-Vlaanderen)
Ereprijs van Vincent Van Quickenborne, Minister voor Ondernemen en Vereenvoudigen

Ronny Claes, Boom (Antwerpen)
Ereprijs van Inge Vervotte, Minister van Ambtenarenzaken en Overheidsbedrijven

Jozef Dobbeni, Tellin (Luxemburg)
Ereprijs van Paul Magnette, Minister van Klimaat en Energie

Björn Isebaert, Zingem (Oost-Vlaanderen)
Ereprijs van Hilde Crevits, Vlaams Minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur

François Pfaff, Berendrecht (Antwerpen)
Kampioen van Antwerpen
Ereprijs van Cathy Berx, Gouverneur van Antwerpen

Nicole Delaetere, Sint-Denijs (West-Vlaanderen)
Kampioen van West-Vlaanderen
Ereprijs van Paul Breyne, Gouverneur van West-Vlaanderen

Herman Moens, Lebbeke (Oost-Vlaanderen)
Kampioen van Oost-Vlaanderen
Ereprijs van André Denys, Gouverneur van Oost-Vlaanderen

Jan Van Dam, Nederokkerzeel (Vlaams-Brabant)
Kampioen van Vlaams-Brabant
Ereprijs van de provincie Vlaams-Brabant


Inhoud syndiceren

© 2004-2023 • vzw MechaMusica