Open B.K. Orgeldraaien

De 11de editie van het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien vond plaats op zaterdag 17 september 2022 in Geraardsbergen.

"Open" betekent dat zowel particulieren als (semi)-professionele draaiorgelspelers kunnen deelnemen, voor zover zij aan de algemene deelnamevoorwaarden voldoen.

De prestaties van de draaiorgelspelers worden beoordeeld op basis van verschillende criteria: o.a. het muzikaal repertoire, de esthetiek en de mechaniek van het orgel en het voorkomen van de orgelspeler.

Er zijn geen geld- of andere prijzen verbonden aan het Open BK Orgeldraaien. De laureaten mogen hun titel dragen tot wanneer het eerstvolgende B.K. plaatsvindt. 

Voor meer informatie, klik hier.

Vera Steenput uit Dendermonde wint voor de tweede maal het Belgisch kampioenschap Orgeldraaien

Vera Steenput sleepte de titel van “Belgisch kampioen 2022’ in de wacht sleepte. ​ Zij mag de Wisselbeker Geert Hoste houden tot de volgende editie.  Vera trad op met drie orgels, alle van Duits fabricaat: een 31-toets Stüber-draaiorgel, en een 31-toets en een 20-toets Raffin-draaiorgel. De Dendermondse won de Belgische titel ook al in 2018.

De andere laureaten zijn

- Willy Luyten, Herselt (Prijs van de Vlaamse Gemeenschap),
- Etienne Dewals, Andrimont (Prijs van de Franse Gemeenschap),
- Gilbert Duerinck, Beerse (kampioen van de provincie Antwerpen),
- Armand Vos, Pelt (kampioen van de provincie Limburg),
- Pieter Van Puyvelde, Hamme (kampioen van de provincie Oost-Vlaanderen),
- Seraphin Weiss, Betekom (kampioen van de provincie Vlaams-Brabant)
- en Robert Florizoone, De Panne (kampioen van de provincie West-Vlaanderen)

De Prijs Etienne Hernou, die geschonken werd door het Lokaal Bestuur Geraardsbergen, ging naar de familie Vroman uit West-Vlaanderen met hun Hooghuys-orgel.

Welke stad of gemeente organiseert het BK in 2024 ?

Steden en gemeenten, die interesse hebben om het Open B.K. Orgeldraaien te organiseren, kunnen zich nu al kandidaat stellen bij MechaMusica.

© 2004-2022 • vzw MechaMusica

Comments