Geschiedenis

Geert Hoste ligt aan de basis van het BK Orgeldraaien

Het idee voor een Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien kwam van Geert Hoste, Vlaanderens bekendste humorist én fervent draaiorgelman. Hij speelde trouwens het Belgisch volkslied op een draaiorgel bij wedstrijden van de Rode Duivels en op Roland Garros. De wisselbeker, die de winnaar van het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien mee naar huis mag nemen, draagt zijn naam.

De eerste editie vond plaats op zondag 6 juni 2004 in het Vlaams-Brabantse Eizeringen, een deelgemeente van Lennik. Ook de twee daaropvolgende edities (in 2005 en 2006) werden georganiseerd in Eizeringen. Ieder jaar nam zowel het aantal deelnemers als het aantal bezoekers toe. Het evenement werd echter te groot om het nog langer in het kleine Pajotse dorpje te organiseren. Daarom kreeg vzw MechaMusica bij haar oprichting in 2007 de rechten van de organisatie van het Open B.K. Orgeldraaien in bruikleen. In samenspraak met MechaMusica werd beslist om het kampioenschap om de twee jaar te organiseren.

Het jaar daarop vond het Open B.K. Orgeldraaien plaats in het Harelbeke. In 2010 was Dendermonde aan de beurt en in 2012 was Turnhout de gaststad. Het B.K. Orgeldraaien 2014 werd georganiseerd in Knokke-Heist. In 2016 was Maldegem aan de beurt en in 2018 Heist-op-den-Berg. Normaliter zou de 10de editie van het kampioenschap doorgaan in 2020 in Maasmechelen, maar door de coronapandemie werd het B.K. een jaar uitgesteld. In 2022 stonden heel wat draaiorgels opgesteld in het centrum van Geraardsbergen.

In 2023 wordt het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien in Brasschaat georganiseerd.

© 2004-2023 • vzw MechaMusica