Maldegem verwelkomt op 18 september 2016 het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien

Op zondag 18 september vindt in Maldegem het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien 2016 plaats. ‘Open’ betekent dat zowel particuliere als (semi-)professionele draaiorgelspelers naar de nationale titel mogen dingen. Draaiorgelspelers die aan het B.K. wensen deel te nemen, kunnen zich inschrijven via www.draaiorgel.be.

Tijdens het weekend van Maldegem Kermis in september vindt niet alleen het oldtimer-treffen ‘Start Your Engine’ plaats maar wordt Maldegem ook gastgemeente voor de 8ste editie van het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien”, zegt burgemeester Marleen Van den Bussche. “De vorige edities van dit muzikale en kleurrijke spektakel met hoog nostalgiegehalte lokten steeds tal van bezoekers uit het hele land. Maldegem heeft hiermee dus een flinke publiekslokker voor haar kermisprogramma weten te strikken.”

Er worden een twintigtal deelnemers verwacht. Zij zullen zich opstellen langs een wandelparcours in het centrum en zullen het publiek trakteren op traditionele maar ook op verrassend moderne orgeldeuntjes”, aldus Gilbert Duerinck, voorzitter van MechaMusica. “Er nemen verschillende types van draaiorgels aan het B.K. deel, zowel imposante straatorgels, maar ook tal van kleinere handdraaiorgels. Een jury beoordeelt het deelnemersveld op basis van verschillende criteria: het muzikaal repertoire, de esthetiek en de mechaniek van het orgel, het voorkomen van de orgeldraaier en de interactie met het publiek.”

Wie aan het B.K. wenst deel te nemen, kan zich tot 1 september inschrijven via www.draaiorgel.be. De organisatie van het Open B.K. Orgeldraaien 2016 is in handen van het gemeentebestuur van Maldegem, het lokale ‘Comité voor Initiatief’ en vzw MechaMusica.

Het is de tweede keer dat het Belgisch Kampioenschap in Oost-Vlaanderen georganiseerd wordt. Het B.K. vond eerder al plaats in o.a. Dendermonde, Harelbeke, Knokke-Heist en Turnhout.

MechaMusica verenigt de draaiorgelbouwers, -spelers en liefhebbers van allerhande automatisch spelende muziekinstrumenten. De vzw werd opgericht in 2007 en heeft als doel om de belangstelling voor en de instandhouding van draaiorgels te stimuleren.

Het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien werd voor het eerst georganiseerd in 2004 onder de auspiciën van cabaretier Geert Hoste, die zelf een fervent draaiorgelliefhebber is. Hij leende zijn naam aan de wisselbeker, die de uiteindelijke winnaar een jaar lang mag houden. Dit kampioenschap gaat om de twee jaar door in een andere gastgemeente.

www.draaiorgel.be


© 2004-2023 • vzw MechaMusica

Comments