Johnny Claes uit Willebroek is Belgisch kampioen Orgeldraaien 2016

<p>Johnny Claes</p>

Johnny Willebroek (provincie Antwerpen) heeft vandaag in het Oost-Vlaamse Maldegem het Open Belgisch kampioenschap Orgeldraaien 2016 gewonnen. Hij trad op met 'Janne', een 36-toets Verbeeck-draaiorgel. Als kersvers Belgisch kampioen mag hij de wisselbeker voor twee jaar mee naar huis nemen. 

Heel wat mensen woonden de 8ste editie van het Open Belgisch kampioenschap Orgeldraaien bij, dat dit jaar georganiseerd werd door het gemeentebestuur van Maldegem, het Comité Voor Initiatief en vzw MechaMusica. De draaiorgels werden opgesteld langs een wandelparcours in het centrum van Maldegem.

Het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien wordt om de twee jaar ingericht. ‘Open’ betekent dat zowel particulieren als professionele draaiorgelspelers aan het kampioenschap kunnen deelnemen. Steden en gemeenten, die interesse hebben om in 2018 of 2020 het Open B.K. Orgeldraaien te organiseren, kunnen zich nu al kandidaat stellen bij MechaMusica of via www.draaiorgel.be 

Dit jaar telde het deelnemersveld 14 draaiorgelspelers. De jury had aandacht voor verschillende aspecten zoals o.a. het muzikaal repertoire, de esthetiek en de mechaniek van het orgel en het voorkomen van de orgelspeler.

Het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien werd voor het eerst georganiseerd in 2004 onder de auspiciën van Geert Hoste, die zelf een fervent draaiorgelliefhebber is. De eigenlijke aanleiding was een brand in een dorpscafé in het Vlaams-Brabantse Eizeringen tijdens de kerstnacht van 2003. De cabaretier wou toen met zijn orgel een benefietconcertje organiseren maar dat idee groeide al gauw uit tot het in het leven roepen van een landelijk kampioenschap. Geert Hoste leende zijn naam aan de wisselbeker die de titelvoerende Belgische kampioen mee naar huis mag nemen.

© 2004-2023 • vzw MechaMusica

Comments