Print-vriendelijke versiePDF versie

Persberichten

Roger Gonnissen en Adrie Paalman zijn Belgisch kampioen Orgeldraaien 2014

13 juli 2014 • Roger Gonnissen en Adrie Paalman uit Dilsen-Stokkem (provincie Limburg) zijn vandaag Belgisch kampioen Orgeldraaien geworden. Zij traden aan met een 27-toets Odin-draaiorgel. Als kersvers Belgisch kampioen mogen zij de wisselbeker voor twee jaar mee naar huis nemen.

Heel wat mensen woonden in Heist-aan-Zee de 7de editie van het Open B.K. Orgeldraaien bij. Het B.K. werd dit jaar georganiseerd door de heemkundige vereniging ‘Heyst Leeft’ en vzw MechaMusica. De draaiorgels werden opgesteld langs een wandelparcours dat zich uitstrekte over het Heldenplein, de Zeedijk, Graaf d'Ursellaan en Centrum De Bolle.

Dit jaar telde het deelnemersveld 15 draaiorgelspelers.

De zeskoppige jury had aandacht voor verschillende aspecten zoals o.a. het muzikaal repertoire, de esthetiek en de mechaniek van het orgel en het voorkomen van de orgelspeler. De jury bestond uit Robert Oppalfens (voorzitter Heyst Leeft), Erwin Neve (organist van St.-Antonius Heist), André Delos (eredirigent van de Harmonie), Lut Vande Velde (jurysecretaris), presentator-gids Jan Claeys en Rudy Nijs van MechaMusica.

Het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien werd voor het eerst georganiseerd in 2004 onder de auspiciën van cabaretier Geert Hoste, die zelf een fervent draaiorgelliefhebber is. Hij leende zijn naam aan de wisselbeker die de titelvoerende Belgische kampioen mee naar huis mag nemen. ‘Open’ betekent dat zowel particulieren als professionele draaiorgelspelers aan het kampioenschap kunnen deelnemen. Het B.K. wordt om de twee jaar ingericht.

Steden en gemeenten, die interesse hebben om in 2016 het B.K. Orgeldraaien te organiseren, kunnen zich nu al kandidaat stellen bij MechaMusica of via www.draaiorgel.be

Officiële uitslag Open B.K. Orgeldraaien 2014

Kampioen van België: Roger Gonnissen en Adrie Paalman, Dilsem-Stokkem (provincie Limburg)

· Johan Van Oprooy uit Oud-Turnhout, trofee van de Vlaamse Gemeenschap aangeboden door MechaMusica
· Hubert Vandewalle uit Zuienkerke, medaille aangeboden door de provincie West-Vlaanderen
· Jan Van Langenhove uit Oostakker, prijs aangeboden door de stad Knokke-Heist
· Robert Vroman uit Bavikhove, prijs aangeboden door Heyst Leeft

De andere laureaten zijn:

Provincie Antwerpen:

· Jef Grimon uit Broechem
· Marc Van Damme uit Schilde

Provincie Limburg:

· Armand Vos uit Overpelt

Provincie Oost-Vlaanderen:

· William Brondeel uit Lokeren
· Willy Jacops uit Lebbeke
· Herman Moens uit Lebbeke
· Gilbert Tassent uit Erembodegem

Provincie West-Vlaanderen:

· Frans Devriendt uit Staden
· Alberic Godderis uit De Panne
· Dirk Senesael uit Diksmuide 

15 draaiorgelspelers nemen deel aan het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien 2014 in Knokke-Heist

Op zondag 13 juli 2014 vindt de 7de editie plaats van het tweejaarlijkse Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien. ‘Open’ betekent dat zowel particulieren als (semi-)professionele draaiorgelspelers mogen deelnemen. De prestaties van de draaiorgelspelers worden beoordeeld op basis van verschillende criteria: het muzikaal repertoire, de esthetiek en de mechaniek van het orgel alsook het voorkomen van de orgelspeler. Zondag staan in Heist-aan-Zee maar liefst 19 draaiorgels opgesteld. Vijftien daarvan strijden om de titel van Belgisch kampioen. 

In totaal nemen 15 draaiorgelspelers zondag deel aan het BK 2014:

Provincie Antwerpen:

 • Jef Grimon, Broechem
 • Marc Van Damme, Schilde
 • Johan Van Oprooy, Oud-Turnhout
   

Provincie Limburg:

 • Roger & Adrie Gonnissen, Dilsen
 • Armand Vos, Overpelt
   

Provincie Oost-Vlaanderen:

 • William Brondeel, Lokeren
 • Willy Jacops, Lebbeke
 • Herman Moens, Lebbeke
 • Gilbert Tassent, Erembodegem
 • Jan Van Langenhove, Oostakker
   

Provincie West-Vlaanderen:

 • Frans Devriendt, Staden
 • Alberic Godderis, De Panne
 • Dirk Senesael, Diksmuide
 • Hubert Vandewalle, Zuienkerke
 • Robert Vroman, Bavikhove
   

Het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien werd voor het eerst georganiseerd in 2004 onder de auspiciën van cabaretier Geert Hoste, die zelf een fervent draaiorgelliefhebber is. Hij leende zijn naam aan de wisselbeker, die de uiteindelijke winnaar een jaar lang mag houden.

De heemkundige vereniging Heyst Leeft staat samen met de Dienst Toerisme Knokke-Heist en vzw MechaMusica in voor de organisatie van het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien 2014.

De draaiorgels worden opgesteld langs een parcours dat zich uitstrekt over het Heldenplein, de Zeedijk, Graaf d'Ursellaan en Centrum De Bolle.

www.draaiorgel.be 

Knokke-Heist verwelkomt in juli het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien 2014

Op zondag 13 juli 2014 vindt in Heist-aan-Zee de 7de editie plaats van het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien. ‘Open’ betekent dat zowel particulieren als (semi-)professionele draaiorgelspelers mogen deelnemen. De prestaties van de draaiorgelspelers worden beoordeeld op basis van verschillende criteria: het muzikaal repertoire, de esthetiek en de mechaniek van het orgel alsook het voorkomen van de orgelspeler. Wie aan het nationaal kampioenschap wenst deel te nemen, kan zich tot 30 juni 2014 inschrijven via www.draaiorgel.be.

“Onze heemkundige vereniging Heyst Leeft staat samen met de Dienst Toerisme Knokke-Heist en vzw MechaMusica in voor de organisatie van het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien 2014”, aldus Robert Oppalfens van Heyst Leeft. “De draaiorgels worden opgesteld langs een parcours dat zich uitstrekt over het Heldenplein, de Zeedijk, Graaf d'Ursellaan en Centrum De Bolle.”

“Er hebben zich al een paar draaiorgelspelers aangediend die nog nooit aan een Belgisch kampioenschap hebben deelgenomen. Iedereen kijkt uit naar de klank en de esthetiek van de instrumenten waarmee zij zullen aantreden”, aldus MechaMusica-voorzitter Gilbert Deurinck. “Ik ben ook zeer opgetogen dat dit jaar een bekende badplaats de arena van het BK wordt. Zoals bij de vorige edities verwachten wij duizenden bezoekers vanuit het hele land.”

Het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien werd voor het eerst georganiseerd in 2004 onder de auspiciën van cabaretier Geert Hoste, die zelf een fervent draaiorgelliefhebber is. Hij leende zijn naam aan de wisselbeker, die de uiteindelijke winnaar een jaar lang mag houden.


Johan Van Oprooy wint het Open BK Orgeldraaien 2012

Johan Van Oprooy is Belgisch kampioen Orgeldraaien 2012

Johan Van Oprooy uit Oud-Turnhout (provincie Antwerpen) is vandaag Belgisch kampioen Orgeldraaien geworden. Hij trad aan met ‘Dulce’, een draaiorgel van Verbeeck-makelij. Als kersvers Belgisch kampioen mag hij de ‘Wisselbeker Geert Hoste’ voor twee jaar mee naar huis nemen. De publieksprijs werd toegekend aan Alberic Godderis uit De Panne met een Bursens-orgel uit 1909. Hij kreeg de meeste SMS-stemmen achter zijn naam.

Het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien werd voor het eerst georganiseerd in 2004 onder de auspiciën van Geert Hoste, die zelf een fervent draaiorgelliefhebber is. De wisselbeker die de titelvoerende Belgische kampioen mee naar huis mag nemen, draagt dan ook de naam van de cabaretier. ‘Open’ betekent dat zowel particulieren als professionele draaiorgelspelers aan het kampioenschap kunnen deelnemen.

Het mooie lenteweer zorgde vandaag voor heel wat toeloop naar het stadscentrum van Turnhout. Duizenden mensen woonden de 6de editie van het Open B.K. Orgeldraaien bij, dat dit jaar georganiseerd werd door Toerisme Turnhout en vzw MechaMusica. De draaiorgels stonden opgesteld langs een mooi wandelparcours dat onder andere via het begijnhof en het kasteelpark leidde.

Het deelnemersveld telde dit jaar 17 orgelspelers uit 6 provincies.

De jury telde 7 leden: Simonne Evrard (voorzitster beiaardcomité en voorzitster van de jury van het B.K.), Francis Stijnen (burgemeester van Turnhout), Nico Declerck (orgelist van de Sint-Pieterskerk), Tom Van Peer (stadsbeiaardier van Lokeren), Nico Verhoeven (cultuurcoördinator), Rudy Nijs en Bennie Tanghe (beide MechaMusica). De jury had aandacht voor verschillende aspecten zoals o.a. het muzikaal repertoire, de esthetiek en de mechaniek van het orgel en het voorkomen van de orgelspeler.

Het B.K. wordt om de twee jaar ingericht. Steden en gemeenten, die interesse hebben om in 2014 het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien te organiseren, kunnen zich nu al kandidaat stellen bij MechaMusica.

www.draaiorgel.be

Officiële uitslag Open B.K. Orgeldraaien 2012:

Belgisch Kampioen orgeldraaien 2012: Johan Van Oprooy

Publieksprijs: Alberic Godderis

 • Frans Devriendt, kampioen van Vlaanderen, trofee aangeboden door Kris Peeters, Vlaams minister-president
 • Jean-Marc Somja, kampioen van Wallonië
 • Eduard Meerbergen, kampioen van Antwerpen, beker aangeboden door Cathy Berx, gouverneur van de provincie Antwerpen
 • Armand Vos, kampioen van Limburg
 • Philip Oostland, Kampioen van de provincie Luxemburg, beker aangeboden door Joëlle Milquet, vice-eerste minister en minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen
 • Gilbert Tassent, kampioen van Oost-Vlaanderen
 • Charles Van Damme, kampioen van West-Vlaanderen
 • Diane Broothaers, beker aangeboden door Joke Schauvliege, Vlaams minister van Cultuur en Milieu
 • Ber Piepers, beker aangeboden door Servais Verherstraeten, staatssecretaris voor Staatshervorming en Regie der Gebouwen
 • Herman Moens, beker aangeboden door Sabine Laruelle, federaal minister van Middenstand, KMO’s, Zelfstandigen en Landbouw
 • William Brondeel, beker aangeboden door Vincent Van Quickenborne, vice-eerste minister en federaal minister van Pensioenen
 • Robert Vroman, beker aangeboden door Johan Van de Lanotte, vice-eerste minister en federaal minister van Economie, Consumenten en Noordzee
 • Pieter Van Puyvelde, prijs aangeboden door de Gidsen van Turnhout • Geert Vroman, prijs aangeboden door Toerisme Turnhout
 • Roger Mostmans, prijs aangeboden door de Stad Turnhout


MechaMusica
verenigt de draaiorgelbouwers, -spelers en liefhebbers van allerhande automatisch spelende muziekinstrumenten. De vzw werd opgericht in 2007 en heeft als doel om de belangstelling voor en de instandhouding van draaiorgels te stimuleren. 


Turnhout verwelkomt het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien 2012

Op zondag 1 april 2012 vindt in Turnhout het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien 2012 plaats. Als ‘Cultuurstad van Vlaanderen’ besteedt Turnhout dit jaar extra aandacht aan cultuur in het algemeen en muziek in het bijzonder. Wie aan het draaiorgelkampioenschap wenst deel te nemen, kan zich tot eind februari inschrijven via www.draaiorgel.be. Op dit ogenblik hebben zich al orgeldraaiers aangediend uit de provincies Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen, Luxemburg en Luik.

Het stadsbestuur van Turnhout, Toerisme Turnhout vzw en MechaMusica vzw staan samen in voor de organisatie van de 6de editie van het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien 2012. ‘Open’ betekent dat zowel particulieren als (semi)professionele draaiorgelspelers aan dit kampioenschap kunnen deelnemen.

“Dit jaar viert Turnhout 800 jaar stadsrechten en is onze stad tevens ‘Cultuurstad van Vlaanderen’. Er vinden daarom een hele resem van cultuuractiviteiten van topkwaliteit plaats in en rond de stad. Het verheugd ons dan ook dat Turnhout o.a. gaststad is voor het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien. Tijdens de koopzondag, op 1 april 2012, zal het publiek op heel wat plaatsen in het stadscentrum kunnen kennismaken met tal van kleurrijke orgels in verschillende vormen en afmetingen”, aldus Astrid Wittebolle, schepen van Toerisme.

Nik Tuytelaers, voorzitter van Toerisme Turnhout vzw, voegde eraan toe: “Zowel op de nieuw aangelegde Grote Markt als in de aanpalende straten en o.a. het prachtige begijnhof zullen pareltjes van onze – voor velen onbekende – rijke draaiorgelcultuur kunnen bewonderd worden. Bij de vorige edities van dit evenement viel telkens op dat niet alleen senioren maar ook veel gezinnen met jonge kinderen de bonte geluiden van de handdraai-, straat- en dansorgels weten te appreciëren. In combinatie met de 1ste koopzondag van het jaar, zal dat in Turnhout niet anders zijn. Er is die dag voor elk wat wils.”

Het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien werd voor het eerst georganiseerd in 2004 onder de auspiciën van cabaretier Geert Hoste, die zelf een fervent draaiorgelliefhebber is. Hij leende zijn naam aan de wisselbeker, die de uiteindelijke winnaar een jaar lang mag houden.
www.draaiorgel.be

MechaMusica verenigt de draaiorgelbouwers, -spelers en liefhebbers van allerhande automatisch spelende muziekinstrumenten. De vzw werd opgericht in 2007 en heeft als doel om de belangstelling voor en de instandhouding van draaiorgels te stimuleren. 


Turnhout wordt gaststad voor de 6de editie van het Open BK Orgeldraaien

Op zondag 1 april 2012 vindt in Turnhout het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien 2012 plaats. Als ‘Cultuurstad van Vlaanderen’ besteedt Turnhout volgend jaar extra aandacht aan cultuur in het algemeen en muziek in het bijzonder. Wie aan het draaiorgelkampioenschap wenst deel te nemen, kan zich tot eind februari inschrijven via www.draaiorgel.be.

Johnny Claes, voorzitter van MechaMusica, is bijzonder opgetogen dat het B.K. in Turnhout plaatsvindt: “De vorige edities vonden plaats in Vlaams-Brabant, Oost- en West-Vlaanderen. Voor het eerst wordt een stad in de provincie Antwerpen het decor van dit tweejaarlijks muzikaal evenement dat iedere keer opnieuw duizenden bezoekers trekt.”

Het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien werd voor het eerst georganiseerd in 2004 onder de auspiciën van cabaretier Geert Hoste, die zelf een fervent draaiorgelliefhebber is. Hij leende zijn naam aan de wisselbeker, die de uiteindelijke winnaar een jaar lang mag houden.
www.draaiorgel.be 


Pieter Van Puyvelde is Belgisch Kampioen Orgeldraaien 2010

Pieter Van Puyvelde uit Hamme (provincie Oost-Vlaanderen) is vandaag Belgisch kampioen Orgeldraaien geworden. Hij trad aan met een Prinsen-orgel. De publieksprijs ging naar Robby Peeters uit Westerlo.

Naar schatting drieduizend mensen woonden vandaag de 5e editie van het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien bij in het stadscentrum van Dendermonde. Twintig deelnemers – uit zes Belgische provincies – namen deel aan het kampioenschap. Het was uiteindelijk Pieter Van Puyvelde uit Hamme, die als kersvers Belgisch kampioen de wisselbeker Geert Hoste voor twee jaar mee naar huis mag nemen.

De publieksprijs werd toegekend aan Robby Peeters uit Westerlo. Hij kreeg veruit het grootste aantal SMS-stemmen achter zijn naam.

De juryleden van dienst waren Marc Van Boven, Katrien Mannaert, Luc Mannaert, Daniël Debie, Rudy Nijs en Bert Kruismans. De jury had aandacht voor verschillende aspecten zoals o.a. het muzikaal repertoire, de esthetiek en de mechaniek van het orgel en het voorkomen van de orgelspeler.

Dit jaar werd het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien georganiseerd door het stadsbestuur van Dendermonde en vzw Mechamusica. MechaMusica is de vzw die draaiorgelspelers, fabrikanten en liefhebbers van allerhande automatisch spelende muziekinstrumenten in België verenigt, De vereniging heeft als doel om de belangstelling voor en de instandhouding van draaiorgels te stimuleren.

Het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien werd voor het eerst ingericht in 2004 onder de auspiciën van Geert Hoste. De cabaretier is zelf een groot draaiorgelliefhebber. De wisselbeker die de titelvoerende Belgische kampioen mee naar huis mag nemen draagt dan ook zijn naam. ‘Open’ betekent dat zowel particulieren als professionele draaiorgelspelers aan het kampioenschap kunnen deelnemen. Steden en gemeenten, die interesse hebben om in 2012 het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien te organiseren, kunnen zich nu al kandidaat stellen bij MechaMusica.
www.draaiorgel.be

Officiële uitslag Open B.K. Orgeldraaien 2010:

Kampioen van België: Pieter Van Puyvelde

Kampioen van Vlaanderen: Alberic Godderis
Kampioen van Wallonië: Philippe Oostland
Kampioen van Antwerpen: Jeffrey Verbeeck
Kampioen van Limburg: Armand Vos
Kampioen van Oost-Vlaanderen: Willy Jacops
Kampioen van West-Vlaanderen: Dirk Senesael
Kampioen van Vlaams-Brabant: Seraphin Weiss
Beste zanger: Robert Vroman
Meest energieke orgeldraaier: Kurt Dejonghe
Best geklede orgeldraaier: Johan Van Oprooy
Mooist versierde orgel: Lisette Defossé
Orgeldraaier met de meeste spierkracht: Herman Moens
Prijs van de virtuositeit: Gilbert Tassent
Kindvriendelijkste orgeldraaier: Diane Broothaers
Beste junior orgeldraaier: Robby Peeters
Beste senior orgeldraaier: Edouard Meerbergen

Publieksprijs: Robby Peeters 


Twintig draaiorgelspelers nemen dit jaar deel aan het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien

Dendermonde, 2 juli 2010 – Op 25 juli vindt in Dendermonde de 5de editie plaats van het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien. Heel wat draaiorgelspelers hebben zich al ingeschreven. Dit jaar zijn er opvallend veel deelnemers die voorheen nog nooit aan het BK hebben deelgenomen.

De deelnemers voor het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien 2010 zijn bekend. De kandidatenlijst telt twintig orgelspelers afkomstig uit zes verschillende provincies. Antwerpen en Oost-Vlaanderen zijn het sterkst vertegenwoordigd met respectievelijk zes en vijf kandidaten. Vlaams-Brabant stuurt drie kandidaten, West-Vlaanderen vier. De provincies Limburg en Luxemburg sturen elk één kandidaat. Meer informatie over de deelnemers vind je op www.draaiorgel.be. Het jongste draaiorgel dat in Dendermonde te bewonderen zal zijn, werd gebouwd in 2009. Het oudste dateert van 1960.

Het stadsbestuur van Dendermonde en vzw MechaMusica staan in voor de organisatie van het Open B.K. Orgeldraaien 2010. ‘Open’ betekent dat zowel particulieren als professionele draaiorgelspelers aan het kampioenschap kunnen deelnemen.

Geert Hoste

Het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien werd voor het eerst georganiseerd in 2004 onder impuls van Geert Hoste. Vlaanderens meest succesvolle humorist is namelijk een fervent draaiorgelspeler. Hij verleende zijn naam aan de wisselbeker, die de Belgisch Kampioen een jaar lang mag houden. 


Dendermonde is dit jaar gaststad voor het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien

Op zondag 25 juli wordt in Dendermonde het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien 2010 georganiseerd. De Ros Beiaardstad profileert zich als een stad rijk aan traditie, waarbij het muzikale een belangrijke plaats inneemt. Kandidaat-deelnemers aan het landelijke kampioenschap kunnen zich inschrijven tot eind juni.

Het stadsbestuur van Dendermonde en vzw MechaMusica, de vereniging van o.a. liefhebbers van draaiorgels en andere mechanische muziekinstrumenten, staan in voor de organisatie van het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien 2010. ‘Open’ betekent dat zowel particulieren als (semi-) professionele draaiorgelspelers aan het kampioenschap kunnen deelnemen. Wie in het bezit is van een draaiorgel en aan het nationaal kampioenschap wenst deel te nemen, kan zich tot en met 30 juni 2010 inschrijven via www.draaiorgel.be.

“Dendermonde is als ‘Ros Beiaardstad’ een toonbeeld van traditie. We zijn dan ook blij dat we in het jaar waarin ook de ommegang van het Ros heeft plaatsgevonden, ook de vijfde editie van het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien in onze stad mogen verwelkomen. Op zondag 25 juli zullen de mensen op menige straathoek van het Dendermondse centrum kunnen kennismaken met pareltjes van onze draaiorgelcultuur“, aldus Piet Buyse, burgemeester van de stad Dendermonde.

Johnny Claes, voorzitter van MechaMusica, is bijzonder tevreden dat Dendermonde dit jaar gaststad is voor het B.K.: “De voorbije edities trokken duizenden bezoekers die tal van kleurrijke orgels in allerhande vormen en afmetingen kwamen bewonderen. Opvallend daarbij was dat vooral gezinnen met kinderen de bonte geluiden van de handdraai-, straat en dansorgels weten te appreciëren. In Dendermonde zal dat niet anders zijn.”

Het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien werd voor het eerst georganiseerd in 2004 onder de auspiciën van cabaretier Geert Hoste, die zelf een fervent draaiorgelliefhebber is. Hij leende zijn naam aan de wisselbeker, die de uiteindelijke winnaar een jaar lang mag houden.

MechaMusica verenigt de draaiorgelbouwers, -spelers en liefhebbers van allerhande automatisch spelende muziekinstrumenten. De vereniging heeft als doel om de belangstelling voor en de instandhouding van draaiorgels te stimuleren.


Seraphin Weiss uit Sint-Pieters-Leeuw wint opnieuw Open Belgisch kampioenschap Orgeldraaien 2008

Harelbeke, 21 september 2008 – Seraphin Weiss uit Sint-Pieters-Leeuw (provincie Vlaams-Brabant) is vandaag Belgisch kampioen Orgeldraaien geworden. Hij trad aan met een Curt Baum orgel. De publieksprijs ging naar Kurt De Jonghe uit het West-Vlaamse Meulebeke en Norbert Vroman uit Lendelede kreeg de MechaMusica-award.

Naar schatting tienduizend mensen kwamen dit weekend naar de 4e editie van het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien in het stadscentrum van Harelbeke. 18 deelnemers – uit acht Belgische provincies – namen deel aan het Belgisch Kampioenschap. Het was uiteindelijk Seraphin Weiss uit Sint-Pieters-Leeuw, die opnieuw gelauwerd werd als nieuwe Belgisch Kampioen. In 2006 was hij ook al Belgisch kampioen.

De jury werd voorgezeten door stadsbeiaardier Koen Cosaert. De andere juryleden waren Rik Pattyn (schepen van de stad Harelbeke), Walter Capiau en Rudy Nijs (MechaMusica). De jury had aandacht voor verschillende aspecten zoals o.a. het muzikaal repertoire, de esthetiek en de mechaniek van het orgel en het voorkomen van de orgelspeler.

De publieksprijs werd toegekend aan Kurt De Jonghe uit Meulebeke. Hij kreeg veruit het grootste aantal SMS-stemmen achter zijn naam. De MechaMusica-award ging naar Norbert Vroman uit Lendelede.

Het Open B.K. Orgeldraaien werd dit jaar georganiseerd door het stadsbestuur van Harelbeke en de vzw Mechamusica. MechaMusica is de eerste en enige vzw in België die draaiorgelspelers, fabrikanten en liefhebbers van allerhande automatisch spelende muziekinstrumenten verenigt, De organisatie heeft als doel om de belangstelling voor en de instandhouding van draaiorgels te stimuleren.

Het Open Belgisch Kampioenschap werd in 2004 voor het eerst ingericht in het Vlaams-Brabantse Eizeringen onder de auspiciën van Geert Hoste, die zelf een groot draaiorgelliefhebber is. ‘Open’ betekent dat zowel particulieren als professionele draaiorgelspelers aan het kampioenschap kunnen deelnemen. Steden en gemeenten, die interesse hebben om in 2009 het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien te organiseren, kunnen zich nu al kandidaat stellen bij MechaMusica.
www.draaiorgel.be

Officiële uitslag Open B.K. Orgeldraaien 2008

Séraphin Weiss, Sint-Pieters-Leeuw (Vlaams-Brabant)
Belgisch Kampioen

Norbert Vroman, Lendelede (West-Vlaanderen)
MechaMusica-award

Robert Vroman, Bavikhove (West-Vlaanderen)
Ereprijs van de Stad Harelbeke

Kurt De Jonghe, Meulebeke (West-Vlaanderen)
Ereprijs van Dirk Vanmechelen, Vlaams Minister van Financiën, Begroting en Ruimtelijke Ordening + Publieksprijs

Louis Weiss, Sint-Pieters-Leeuw (Vlaams-Brabant)
Ereprijs van Yves Leterme, Eerste Minister

Raymond Messelier, Petit Hallet (Luik)
Kampioen van de Franse Gemeenschap
Ereprijs van Joëlle Milquet, Vice-Eerste Minister en Minister van Werk en Gelijke Kansen

Johan Van Oprooy, Oud Turnhout (Antwerpen)
Ereprijs van Bert Anciaux, Vlaams Minister van Cultuur, Jeugd, Sport en Brussel
Kampioen van de Vlaamse Gemeenschap

Stefan Christoffels, Lanaken (Limburg)
Best geklede orgeldraaier
Ereprijs van Patrick Dewael, Vice-Eerste Minister en Minister van Binnenlandse Zaken

Daniël Sempoux, Nivelles (Waals-Brabant)
Ereprijs van Didier Reynders, Vice-Eerste Minister en Minister van Financiën en Institutionele Hervormingen

Robby Peeters, Westerlo (Antwerpen)
Meeste spierkracht
Ereprijs van Pieter De Crem, Minister van Landsverdediging

Diane Broothaers, Lebbeke (Oost-Vlaanderen)
Ereprijs van Vincent Van Quickenborne, Minister voor Ondernemen en Vereenvoudigen

Ronny Claes, Boom (Antwerpen)
Ereprijs van Inge Vervotte, Minister van Ambtenarenzaken en Overheidsbedrijven

Jozef Dobbeni, Tellin (Luxemburg)
Ereprijs van Paul Magnette, Minister van Klimaat en Energie

Björn Isebaert, Zingem (Oost-Vlaanderen)
Ereprijs van Hilde Crevits, Vlaams Minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur

François Pfaff, Berendrecht (Antwerpen)
Kampioen van Antwerpen
Ereprijs van Cathy Berx, Gouverneur van Antwerpen

Nicole Delaetere, Sint-Denijs (West-Vlaanderen)
Kampioen van West-Vlaanderen
Ereprijs van Paul Breyne, Gouverneur van West-Vlaanderen

Herman Moens, Lebbeke (Oost-Vlaanderen)
Kampioen van Oost-Vlaanderen
Ereprijs van André Denys, Gouverneur van Oost-Vlaanderen

Jan Van Dam, Nederokkerzeel (Vlaams-Brabant)
Kampioen van Vlaams-Brabant
Ereprijs van de provincie Vlaams-Brabant


Voor het eerst in de geschiedenis neemt een Limburger deel aan het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien

16 september 2008 – Op zondag 21 september neemt Stefan Christoffels uit Lanaken deel aan de 4de editie van het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien. Hij is de allereerste Limburger die strijdt om de nationale titel.

17 orgelspelers hadden zich al ingeschreven voor het Open B.K. Orgeldraaien, dat dit jaar plaatsvindt in het West-Vlaamse Harelbeke. Daar is nu een achttiende deelnemer bijgekomen: Stefan Christoffels uit Lanaken treedt aan met een 72-toets Mortier-orgel, genaamd ‘De Oude Oranjestad’. Het is de eerste maal in de geschiedenis van het kampioenschap dat een Limburger aan het evenement deelneemt.

Antwerpen en West-Vlaanderen zijn het sterkst vertegenwoordigd met vier kandidaten. Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen vaardigen telkens drie kandidaten af. De provincies Limburg, Luik en Luxemburg sturen elk één kandidaat.

Gaststad
Het stadsbestuur van Harelbeke en vzw MechaMusica staan in voor de organisatie van het Open B.K. Orgeldraaien 2008. ‘Open’ betekent dat zowel particulieren als professionele draaiorgelspelers aan het kampioenschap kunnen deelnemen. Steden en gemeenten, die interesse hebben om in 2009 het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien te organiseren, kunnen zich nu al kandidaat stellen bij MechaMusica.

Het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien werd voor het eerst georganiseerd in 2004 onder impuls van Geert Hoste. Vlaanderens meest succesvolle humorist is namelijk een fervent draaiorgelspeler. Hij verleende zijn naam aan de wisselbeker, die de Belgisch Kampioen een jaar lang mag houden.
www.draaiorgel.be

MechaMusica is de eerste en enige vzw in België die draaiorgelspelers, fabrikanten en liefhebbers van allerhande automatisch spelende muziekinstrumenten verenigt, De organisatie heeft als doel om de belangstelling voor en de instandhouding van draaiorgels te stimuleren.


Het centrum van Harelbeke wordt de arena voor het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien 2008

9 september 2008 - Op zondag 21 september 2008 strijden in Harelbeke draaiorgelspelers uit het hele land om de titel “Belgisch kampioen orgeldraaien 2008”. Harelbeke profileert zich namelijk als een stad rijk aan traditie, waarbij muziek een zeer belangrijke rol speelt. Daarom organiseert Harelbeke dit jaar het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien. Gezien de kwaliteit van de handdraai- en straatorgels die aan het evenement meedoen, belooft het een topper te worden.

De deelnemers aan het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien 2008 zijn bekend. Het deelnemersveld telt 17 orgelspelers uit zeven verschillende provincies. Antwerpen en West-Vlaanderen zijn het sterkst vertegenwoordigd met vier kandidaten. Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen vaardigen telkens drie kandidaten af. De provincies Luik, Luxemburg en Waals-Brabant sturen elk één orgelspeler. Het jongste draaiorgel dat in Harelbeke te bewonderen zal zijn, werd gebouwd in 2006. Het oudste dateert van 1905.

Actieve rol weggelegd voor het publiek
Johnny Claes, voorzitter van MechaMusica, verklaarde: “De voorbije edities van het nationaal kampioenschap trokken duizenden bezoekers, die tal van kleurrijke orgels in allerhande vormen en afmetingen kwamen bewonderen. Opvallend daarbij was dat vooral gezinnen met kinderen de bonte geluiden van de draaiorgels enorm weten te appreciëren. In Harelbeke zal dat niet anders zijn. Daarom zal vanaf dit jaar ook het publiek een actieve rol worden toebedeeld. Via een sms-wedstrijd bepalen de toeschouwers zelf wie de publieksprijs zal krijgen.” Op 21 september kan men namelijk een sms sturen naar 3378 met als mededeling “ORGEL” gevolgd door een spatie en het nummer van de favoriete draaiorgelcombinatie.

Het stadsbestuur van Harelbeke en vzw MechaMusica, de vereniging van o.a. liefhebbers van draaiorgels en andere mechanische muziekinstrumenten, staan in voor de organisatie van het Open B.K. Orgeldraaien 2008. ‘Open’ betekent dat zowel particulieren als professionele draaiorgelspelers aan het kampioenschap kunnen deelnemen.

Het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien zag het licht in 2004 onder impuls van Geert Hoste. Vlaanderens bekendste humorist is namelijk een fervent draaiorgelspeler. Hij verleende zijn naam aan de wisselbeker, die de landskampioen een jaar lang mag houden.
Praktisch: zondag 21 september 2008, centrum Harelbeke, tussen 14 en 17u. Prijsuitreiking om 18u.
www.draaiorgel.be

Algemeen
Het Open Belgisch Kampioenschap Draaiorgel is een evenement waar draaiorgels (zowel handdraaiorgels, straatorgels als jazzorgels) centraal staan en waar zowel jong als oud zich geen moment vervelen. Het is een dag vol plezier en animatie. De bezoekers kunnen genieten van pure nostalgie bij een lekker hapje en een drankje.
Aan het kampioenschap nemen zowel amateur- als professionele draaiorgelspelers deel. Er zijn geen geldprijzen aan verbonden. De deelnemers strijden om de eer en krijgen een medaille of een beker als aandenken.

Geschiedenis
Het Belgisch Kampioenschap werd in 2004 voor het eerst georganiseerd onder de auspiciën van Geert Hoste. Hij is zelf een groot draaiorgelliefhebber en bespeelt er ook zelf één.
Een tiental draaiorgelspelers namen deel aan de eerste editie van het nationale kampioenschap. Ruim 1200 toeschouwers toen zakten af naar het Vlaams-Brabantse dorpje Eizeringen (een deelgemeente van Lennik). De toen 18-jarige Alberic Godderis uit De Panne werd landskampioen.
Het daaropvolgende jaar verdubbelde het bezoekersaantal en de titel ging naar Luc Peeters uit Westerlo. In 2006 werd het kampioenschap voor het derde jaar op rij georganiseerd op het pleintje van Eizeringen. Seraphin Weiss uit Sint-Pieters-Leeuw behaalde de titel van Belgisch kampioen. Het evenement trok toen meer dan 3000 bezoekers.

Deelnemersveld B.K. Harelbeke 2008

Provincie Antwerpen
Ronny Claes, Boom (‘Sint Bernard’ - Arthur Bursens 68 toets)
Robby Peeters, Westerlo (‘De Klarinet’ – Verbeeck 43 toets)
François Pfaff, Berendrecht (‘De Padjalder’ – Verbeeck 36 toets)
Johan Van Oprooy, Oud Turnhout (‘Dulce’ - Verbeeck 36 toets)

Provincie Luik
Raymond Messelier, Petit Hallet (Thirion, 121 toets)

Provincie Luxemburg
Jozef Dobbeni, Tellin (eigen bouw, 52 toets)

Provincie Oost Vlaanderen
Diane Broothaers, Lebbeke (eigenbouw/Verbeeck 36 toets)
Björn Isebaert, Zingem (Verbeeck 36 toets)
Herman Moens, Lebbeke (‘Roodborstje’ – Verbeeck 36 toets)

Provincie Vlaams-Brabant
Jan Van Dam, Nederokkerzeel (‘Little Lady’ - Heesbeen 72 toets)
Louis Weiss, Sint-Pieters-Leeuw (Frati, 33 toets)
Séraphin Weiss, Sint-Pieters-Leeuw (Curt Baum, 33 toets)

Provincie Waals-Brabant
Daniël Sempoux, Nivelles (Heesbeen, 22 toets)

Provincie West-Vlaanderen
Kurt De Jonghe, Meulebeke (Thirion 40 toets)
Nicole Delaetere, Sint-Denijs (Prinsen, 32 toets)
Norbert Vroman, Lendelede (‘Junior’ – Verbeeck 40 toets)
Robert Vroman, Bavikhove (‘Bertje’ - Verbeeck 36 toets)

MechaMusica
MechaMusica is de vzw in België die draaiorgelspelers, fabrikanten en liefhebbers van allerhande automatisch spelende muziekinstrumenten verenigt, De organisatie heeft als doel om de belangstelling voor en de instandhouding van draaiorgels te stimuleren. De vereniging werd opgericht in september 2007 en organiseert naast het B.K ook tal van andere activiteiten en uitstappen.
www.mechamusica.be


Vlaams-Brabant vaardigt reeds 3 kandidaten af voor het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien 2008

Harelbeke, 2 september 2008 – Op 21 september vindt in Harelbeke de 4de editie plaats van het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien. Heel wat draaiorgelspelers hebben zich al ingeschreven. Opvallend daarbij is dat de meeste deelnemers uit het Noorden van het land komen. De Vlaams-Brabantse kandidaten zijn Louis en Seraphin Weiss (beiden uit Sint-Pieters-Leeuw) en Jan Van Dam (Nederokkerzeel).

De eerste deelnemers voor het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien 2008 zijn bekend. De voorlopige kandidatenlijst telt orgelspelers afkomstig uit zes verschillende provincies. Antwerpen en Oost-Vlaanderen zijn het sterkst vertegenwoordigd met telkens vier kandidaten. Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen vaardigen telkens drie kandidaten af. De provincies Luik en Luxemburg sturen elk één kandidaat. Het jongste draaiorgel dat in Harelbeke te bewonderen zal zijn, werd gebouwd in 2006. Het oudste is 101 jaar ouder want het dateert van 1905.

Het stadsbestuur van Harelbeke en vzw MechaMusica staan in voor de organisatie van het Open B.K. Orgeldraaien 2008. ‘Open’ betekent dat zowel particulieren als professionele draaiorgelspelers aan het kampioenschap kunnen deelnemen. Wie in het bezit is van een draaiorgel en aan het nationaal kampioenschap wenst deel te nemen, kan zich nog inschrijven via de officiële website van het B.K.

Geert Hoste
Het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien werd voor het eerst georganiseerd in 2004 onder impuls van Geert Hoste. Vlaanderens meest succesvolle humorist is namelijk een fervent draaiorgelspeler. Hij verleende zijn naam aan de wisselbeker, die de Belgisch Kampioen een jaar lang mag houden.
www.draaiorgel.be

MechaMusica is de eerste en enige vzw in België die draaiorgelspelers, fabrikanten en liefhebbers van allerhande automatisch spelende muziekinstrumenten verenigt, De organisatie heeft als doel om de belangstelling voor en de instandhouding van draaiorgels te stimuleren. 

Nog geen enkele Limburgse deelnemer voor het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien 2008

Harelbeke, 2 september 2008 – Op 21 september vindt in Harelbeke de 4de editie plaats van het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien. Heel wat draaiorgelspelers hebben zich al ingeschreven. Opvallend daarbij is dat de meeste deelnemers uit het Noorden van het land komen. Uit Limburg heeft zich jammer genoeg nog geen enkele deelnemer aangemeld. Het zou de vierde maal op rij zijn dat deze provincie niemand afvaardigt.

De eerste deelnemers voor het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien 2008 zijn bekend. De voorlopige kandidatenlijst telt orgelspelers afkomstig uit zes verschillende provincies. Antwerpen en Oost-Vlaanderen zijn het sterkst vertegenwoordigd met vier kandidaten. Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen vaardigen telkens drie kandidaten af. De provincies Luik en Luxemburg sturen elk één kandidaat. Het jongste draaiorgel dat in Harelbeke te bewonderen zal zijn, werd gebouwd in 2006. Het oudste is 101 jaar ouder want het dateert van 1905.

Het stadsbestuur van Harelbeke en vzw MechaMusica staan in voor de organisatie van het Open B.K. Orgeldraaien 2008. ‘Open’ betekent dat zowel particulieren als professionele draaiorgelspelers aan het kampioenschap kunnen deelnemen. Wie in het bezit is van een draaiorgel en aan het nationaal kampioenschap wenst deel te nemen, kan zich nog inschrijven via de officiële website van het B.K.

Geert Hoste
Het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien werd voor het eerst georganiseerd in 2004 onder impuls van Geert Hoste. Vlaanderens meest succesvolle humorist is namelijk een fervent draaiorgelspeler. Hij verleende zijn naam aan de wisselbeker, die de Belgisch Kampioen een jaar lang mag houden.
www.draaiorgel.be

**************************************************
MechaMusica is de eerste en enige vzw in België die draaiorgelspelers, fabrikanten en liefhebbers van allerhande automatisch spelende muziekinstrumenten verenigt, De organisatie heeft als doel om de belangstelling voor en de instandhouding van draaiorgels te stimuleren.


Oost-Vlaanderen vaardigt reeds 4 kandidaten af voor het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien 2008

Harelbeke, 2 september 2008 – Op 21 september vindt in Harelbeke de 4de editie plaats van het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien. Heel wat draaiorgelspelers hebben zich al ingeschreven. Opvallend daarbij is dat de meeste deelnemers uit het Noorden van het land komen. De Oost-Vlaamse kandidaten zijn Herman Moens (Lebbeke), Diane Broothaers (Lebbeke), Björn Isebaert (Zingem) en Willy Jacobs (Lebbeke).

De eerste deelnemers voor het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien 2008 zijn bekend. De voorlopige kandidatenlijst telt orgelspelers afkomstig uit zes verschillende provincies. Antwerpen en Oost-Vlaanderen zijn het sterkst vertegenwoordigd met telkens vier kandidaten. Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen vaardigen telkens drie kandidaten af. De provincies Luik en Luxemburg sturen elk één kandidaat. Het jongste draaiorgel dat in Harelbeke te bewonderen zal zijn, werd gebouwd in 2006. Het oudste is 101 jaar ouder want het dateert van 1905.

Het stadsbestuur van Harelbeke en vzw MechaMusica staan in voor de organisatie van het Open B.K. Orgeldraaien 2008. ‘Open’ betekent dat zowel particulieren als professionele draaiorgelspelers aan het kampioenschap kunnen deelnemen. Wie in het bezit is van een draaiorgel en aan het nationaal kampioenschap wenst deel te nemen, kan zich nog inschrijven via de officiële website van het B.K.

Geert Hoste
Het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien werd voor het eerst georganiseerd in 2004 onder impuls van Geert Hoste. Vlaanderens meest succesvolle humorist is namelijk een fervent draaiorgelspeler. Hij verleende zijn naam aan de wisselbeker, die de Belgisch Kampioen een jaar lang mag houden.
www.draaiorgel.be

MechaMusica is de eerste en enige vzw in België die draaiorgelspelers, fabrikanten en liefhebbers van allerhande automatisch spelende muziekinstrumenten verenigt, De organisatie heeft als doel om de belangstelling voor en de instandhouding van draaiorgels te stimuleren.


Nog geen enkele Limburgse deelnemer voor het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien 2008

Harelbeke, 2 september 2008 – Op 21 september vindt in Harelbeke de 4de editie plaats van het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien. Heel wat draaiorgelspelers hebben zich al ingeschreven. Opvallend daarbij is dat de meeste deelnemers uit het Noorden van het land komen. Uit Limburg heeft zich jammer genoeg nog geen enkele deelnemer aangemeld. Het zou de vierde maal op rij zijn dat deze provincie niemand afvaardigt.

De eerste deelnemers voor het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien 2008 zijn bekend. De voorlopige kandidatenlijst telt orgelspelers afkomstig uit zes verschillende provincies. Antwerpen en Oost-Vlaanderen zijn het sterkst vertegenwoordigd met vier kandidaten. Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen vaardigen telkens drie kandidaten af. De provincies Luik en Luxemburg sturen elk één kandidaat. Het jongste draaiorgel dat in Harelbeke te bewonderen zal zijn, werd gebouwd in 2006. Het oudste is 101 jaar ouder want het dateert van 1905.

Het stadsbestuur van Harelbeke en vzw MechaMusica staan in voor de organisatie van het Open B.K. Orgeldraaien 2008. ‘Open’ betekent dat zowel particulieren als professionele draaiorgelspelers aan het kampioenschap kunnen deelnemen. Wie in het bezit is van een draaiorgel en aan het nationaal kampioenschap wenst deel te nemen, kan zich nog inschrijven via de officiële website van het B.K.

Geert Hoste
Het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien werd voor het eerst georganiseerd in 2004 onder impuls van Geert Hoste. Vlaanderens meest succesvolle humorist is namelijk een fervent draaiorgelspeler. Hij verleende zijn naam aan de wisselbeker, die de Belgisch Kampioen een jaar lang mag houden.
www.draaiorgel.be

MechaMusica is de eerste en enige vzw in België die draaiorgelspelers, fabrikanten en liefhebbers van allerhande automatisch spelende muziekinstrumenten verenigt, De organisatie heeft als doel om de belangstelling voor en de instandhouding van draaiorgels te stimuleren. 


Antwerpen vaardigt reeds 4 kandidaten af voor het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien 2008

Harelbeke, 2 september 2008 – Op 21 september vindt in Harelbeke de 4de editie plaats van het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien. Heel wat draaiorgelspelers hebben zich al ingeschreven. Opvallend daarbij is dat de meeste deelnemers uit het Noorden van het land komen. De kandidaten uit de provincie Antwerpen zijn Johan Van Oprooy (Oud-Turnhout), Francois Pfaff (Berendrecht), Ronny Claes (Boom) en Robby Peeters (Westerlo).

De eerste deelnemers voor het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien 2008 zijn bekend. De voorlopige kandidatenlijst telt orgelspelers afkomstig uit zes verschillende provincies. Antwerpen en Oost-Vlaanderen zijn het sterkst vertegenwoordigd met telkens vier kandidaten. Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen vaardigen telkens drie kandidaten af. De provincies Luik en Luxemburg sturen elk één kandidaat. Het jongste draaiorgel dat in Harelbeke te bewonderen zal zijn, werd gebouwd in 2006. Het oudste is 101 jaar ouder want het dateert van 1905.

Het stadsbestuur van Harelbeke en vzw MechaMusica staan in voor de organisatie van het Open B.K. Orgeldraaien 2008. ‘Open’ betekent dat zowel particulieren als professionele draaiorgelspelers aan het kampioenschap kunnen deelnemen. Wie in het bezit is van een draaiorgel en aan het nationaal kampioenschap wenst deel te nemen, kan zich nog inschrijven via de officiële website van het B.K.

Geert Hoste
Het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien werd voor het eerst georganiseerd in 2004 onder impuls van Geert Hoste. Vlaanderens meest succesvolle humorist is namelijk een fervent draaiorgelspeler. Hij verleende zijn naam aan de wisselbeker, die de Belgisch Kampioen een jaar lang mag houden.
www.draaiorgel.be

MechaMusica is de eerste en enige vzw in België die draaiorgelspelers, fabrikanten en liefhebbers van allerhande automatisch spelende muziekinstrumenten verenigt, De organisatie heeft als doel om de belangstelling voor en de instandhouding van draaiorgels te stimuleren.


Harelbeke bereidt zich voor op het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien 2008

Harelbeke, 2 september 2008 – Op 21 september vindt in Harelbeke de 4de editie plaats van het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien. Heel wat draaiorgelspelers hebben zich al ingeschreven. Opvallend daarbij is dat de meeste deelnemers uit het Noorden van het land komen. Uit Limburg heeft zich nog geen enkele deelnemer aangemeld.

De eerste deelnemers voor het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien 2008 zijn bekend. De voorlopige kandidatenlijst telt orgelspelers afkomstig uit zes verschillende provincies. Antwerpen en Oost-Vlaanderen zijn het sterkst vertegenwoordigd met vier kandidaten. Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen vaardigen telkens drie kandidaten af. De provincies Luik en Luxemburg sturen elk één kandidaat. Het jongste draaiorgel dat in Harelbeke te bewonderen zal zijn, werd gebouwd in 2006. Het oudste is 101 jaar ouder want het dateert van 1905.

Het stadsbestuur van Harelbeke en vzw MechaMusica staan in voor de organisatie van het Open B.K. Orgeldraaien 2008. ‘Open’ betekent dat zowel particulieren als professionele draaiorgelspelers aan het kampioenschap kunnen deelnemen. Wie in het bezit is van een draaiorgel en aan het nationaal kampioenschap wenst deel te nemen, kan zich nog inschrijven via de officiële website van het B.K.

Geert Hoste
Het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien werd voor het eerst georganiseerd in 2004 onder impuls van Geert Hoste. Vlaanderens meest succesvolle humorist is namelijk een fervent draaiorgelspeler. Hij verleende zijn naam aan de wisselbeker, die de Belgisch Kampioen een jaar lang mag houden.

www.draaiorgel.be

**************************************************

MechaMusica is de eerste en enige vzw in België die draaiorgelspelers, fabrikanten en liefhebbers van allerhande automatisch spelende muziekinstrumenten verenigt, De organisatie heeft als doel om de belangstelling voor en de instandhouding van draaiorgels te stimuleren.

Persrelaties:
Tim Christleven, Panneels & Partners
M +32 474 290 889, pers [at] draaiorgel [dot] be 


West-Vlaanderen vaardigt reeds 3 kandidaten af voor het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien 2008

Harelbeke, 2 september 2008 – Op 21 september vindt in Harelbeke de 4de editie plaats van het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien. Heel wat draaiorgelspelers hebben zich al ingeschreven. Opvallend daarbij is dat de meeste deelnemers uit het Noorden van het land komen. De West-Vlaamse kandidaten zijn Norbert Vroman uit Lendelede, Robert Vroman uit Bavikhove en Kurt Dejonghe uit Meulebeke.

De eerste deelnemers voor het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien 2008 zijn bekend. De voorlopige kandidatenlijst telt orgelspelers afkomstig uit zes verschillende provincies. Antwerpen en Oost-Vlaanderen zijn het sterkst vertegenwoordigd met telkens vier kandidaten. Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen vaardigen telkens drie kandidaten af. De provincies Luik en Luxemburg sturen elk één kandidaat. Het jongste draaiorgel dat in Harelbeke te bewonderen zal zijn, werd gebouwd in 2006. Het oudste is 101 jaar ouder want het dateert van 1905.

Het stadsbestuur van Harelbeke en vzw MechaMusica staan in voor de organisatie van het Open B.K. Orgeldraaien 2008. ‘Open’ betekent dat zowel particulieren als professionele draaiorgelspelers aan het kampioenschap kunnen deelnemen. Wie in het bezit is van een draaiorgel en aan het nationaal kampioenschap wenst deel te nemen, kan zich nog inschrijven via de officiële website van het B.K.

Geert Hoste
Het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien werd voor het eerst georganiseerd in 2004 onder impuls van Geert Hoste. Vlaanderens meest succesvolle humorist is namelijk een fervent draaiorgelspeler. Hij verleende zijn naam aan de wisselbeker, die de Belgisch Kampioen een jaar lang mag houden.
www.draaiorgel.be

MechaMusica is de eerste en enige vzw in België die draaiorgelspelers, fabrikanten en liefhebbers van allerhande automatisch spelende muziekinstrumenten verenigt, De organisatie heeft als doel om de belangstelling voor en de instandhouding van draaiorgels te stimuleren. 

Harelbeke organiseert dit jaar het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien

29 juli 2008 - Op zondag 21 september 2008 wordt in de stad Harelbeke het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien georganiseerd. Harelbeke profileert zich als een stad rijk aan traditie, waarbij het muzikale een belangrijke plaats inneemt. Kandidaat-deelnemers aan het kampioenschap kunnen zich inschrijven tot eind augustus.

Het stadsbestuur van Harelbeke en vzw MechaMusica, de vereniging van o.a. liefhebbers van draaiorgels en andere mechanische muziekinstrumenten, staan in voor de organisatie van het Open B.K. Orgeldraaien 2008. ‘Open’ betekent dat zowel particulieren als (semi-)professionele draaiorgelspelers aan het kampioenschap kunnen deelnemen. Wie in het bezit is van een draaiorgel en aan het nationaal kampioenschap wenst deel te nemen, kan zich tot en met 31 augustus 2008 inschrijven via www.draaiorgel.be.

“Harelbeke draagt als muziekstad de leuze “rijk aan traditie” hoog in het vaandel. We zijn dan ook zeer fier dat wij de vierde editie van het B.K. Orgeldraaien, dat zowel muziek als traditie combineert, in onze mooie stad mogen verwelkomen. Op 21 september zal op menige Harelbeekse straathoek iedereen kunnen kennis maken met pareltjes van de draaiorgelcultuur, die trouwens zijn roots heeft in ons land“, aldus Rik Pattyn, Schepen van Cultuur van de stad Harelbeke.

Johnny Claes, Voorzitter van MechaMusica, is bijzonder tevreden dat Harelbeke dit jaar gaststad wil zijn voor het B.K.: “De voorbije edities trokken duizenden bezoekers die tal van kleurrijke orgels in allerhande vormen en afmetingen kwamen bewonderen. Opvallend daarbij was dat vooral gezinnen met kinderen de bonte geluiden van de handdraai-, straat en dansorgels weten te appreciëren. In Harelbeke zal dat hoogstwaarschijnlijk ook het geval zijn.”

Het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien werd voor het eerst georganiseerd in 2004 onder impuls van Geert Hoste. Vlaanderens bekendste humorist is namelijk een fervent draaiorgelspeler. Hij verleende zijn naam aan de wisselbeker, die de Belgisch Kampioen een jaar lang mag houden.

www.draaiorgel.be

MechaMusica is de eerste en enige in België die draaiorgelbouwers, -spelers en liefhebbers van allerhande automatisch spelende muziekinstrumenten verenigt, en heeft als doel om de belangstelling voor en de instandhouding van draaiorgels te stimuleren. 

Inhoud syndiceren

© 2004-2016 • vzw MechaMusica

webdesign: Force3.be